فهرست مطالب

نشریه پژوهش های میوه کاری
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهرام عابدی، مهدی آران*، علی تهرانی فر، مهدی پارسا، سهراب داورپناه، ایوب مزارعی صفحات 1-17
    در این مطالعه، به منظور بررسی اثر سدیم نیتروپروساید بر کاهش صدمات ناشی از تنش خشکی بر برخی شاخص های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سه رقم انگور بیدانه سفید، یاقوتی و عسکری، آزمایشی در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری در چهار سطح شامل آبیاری کامل (100 درصد ظرفیت زراعی)، تنش آبی متوسط (60 درصد ظرفیت زراعی)، تنش آبی شدید (30 درصد ظرفیت زراعی) و تیمار آبیاری مجدد پس از تیمار تنش شدید و محلول پاشی سدیم نیتروپروساید در سه سطح شامل غلظت های صفر، 5/0 و یک میلی مولار بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش ارتفاع، قطر ساقه، میزان کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و پایداری غشاء شد و در مقابل میزان قندهای محلول کل، کاروتنویید، پرولین، فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز تحت شرایط خشکی افزایش یافتند. رقم یاقوتی در بیشتر صفات مورد بررسی در شرایط تنش خشکی وضعیت بهتری داشت و به نظر می رسد که این رقم نسبت به دو رقم دیگر به خشکی مقاوم تر باشد. کاربرد سدیم نیتروپروساید اثرات مضر حاصل از تنش خشکی را در ارقام انگور کاهش داده و سبب افزایش ارتفاع، قطر ساقه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، پایداری غشاء، میزان قندهای محلول کل، کاروتنویید، پرولین، فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز شد. در مجموع می توان اظهار نمود که مصرف سدیم نیتروپروساید (خصوصا در غلظت 5/0 میلی مولار) می تواند باعث کاهش اثرات سوء تنش و بهبود رشد در ارقام انگور شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، محلول پاشی
  • بهروز همت جو*، محمدرضا اصغری، حمید حسن پور صفحات 18-28
    با توجه به سرعت زوال بالای میوه آلو در دوره پس از برداشت و محدودیت استفاده از مواد شیمیایی، معرفی روش های طبیعی و سالم برای حفظ کیفیت و سلامت غذایی آلو ضروری می باشد. در این پژوهش تاثیر تیمارهای پس از برداشت گاماآمینوبوتیریک اسید (گابا) (صفر، 10 و 20 میلی مول در لیتر) و اسید سالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلی مول در لیتر) بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی میوه آلو در دو زمان 16 و 34 روز پس از نگهداری در دمای c 5/0±1 و رطوبت نسبی 85 تا 95 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. ارزیابی خصوصیات بیوشیمیایی در دو زمان 16 و 34 روز پس از انبار و پس از اینکه به مدت 24 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد قرار گرفتند، انجام گرفت. فعالیت آنزیم کاتالاز، آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و محتوای فنل کل و فلاونویید کل در دوره انبارداری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که تیمار ترکیبی گابا و اسید سالیسیلیک به طور معنی داری باعث حفظ میزان فنل کل، فلاونویید کل و افزایش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز گردید و تیمار 2 میلی مولار اسید سالیسیلیک موجب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز نسبت به شاهد و سایر تیمارها گردید. بطور کلی نتایج نشان داد که تیمارهای گابا و اسید سالیسیلیک می تواند به طور موثری به حفظ خواص کیفی میوه آلو "شابلون" کمک کند.
    کلیدواژگان: آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، آنزیم کاتالاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید کل
  • اعظم سیدی*، صدیقه افشاری پور صفحات 29-42
    در پژوهش حاضر تفاوت های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میوه هشت رقم نارنگی (اورلاندو تانجلو، وکیوا، دنسی، هانی، کارا، ویلینگ، فرمنت و فیرچاید) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که ارقام تاثیر معنی داری بر تمامی ویژگی های مورد ارزیابی داشتند. رقم کارا دارای وزن، طول، قطر و حجم میوه بیشتر و رقم فرمنت دارای شاخص شکل بهتری نسبت به سایر رقم ها بود. رقم وکیوا در مقایسه با سایر رقم ها، دارای بیشترین میزان ویتامین ث، فعالیت آنتی اکسیدانی، شاخص طعم، pH و ضخامت پوست بود و اسیدیته قابل تیتراسیون کمتری نسبت به سایر رقم ها داشت. میزان ویتامین ث در رقم وکیوا 74/82% بیشتر از رقم هانی بود. بیشترین میزان مواد جامد محلول مربوط به رقم ویلینگ بود که تفاوت معنی داری با رقم وکیوا نداشت. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، رقم وکیوا به دلیل داشتن بالاترین میزان ویتامین ث (04/117 میلی گرم اسید آسکوربیک در 100 میلی لیتر آب میوه)، فعالیت آنتی اکسیدانی (62/45%) و شاخص طعم، کیفیت تغذیه ای بهتری نسبت به سایر ارقام داشت و به دلیل داشتن پوست ضخیم تر از کیفیت حمل و نقل بهتری برخوردار بود. رقم کارا و فرمنت به ترتیب با داشتن میوه های درشت تر و پهن تر، کیفیت ظاهری بهتری و بازارپسندتری نسبت به سایر ارقام داشتند. اگر چه رقم هانی به دلیل داشتن کوچکترین اندازه میوه و کمترین میزان ویتامین ث به ترتیب از کیفیت ظاهری و ارزش غذایی کمتری جهت تازه خوری برخوردار بود اما به دلیل داشتن بیشترین رنگیزه های کاروتنوییدی، از کیفیت ظاهری آب میوه بالاتری برخوردار بوده و می تواند جهت فرآوری در صنعت آبمیوه توصیه شود.
    کلیدواژگان: شاخص طعم، ضخامت پوست، کاروتنوئید، مواد جامد محلول، ویتامین ث
  • سمیه حجابی*، حامد عباسعلی نژاد شرامین، حامد دولتی بانه صفحات 43-52
    افزایش دما در سال های اخیر منجر به تغییراتی در چرخه نمو گیاهان شده است و پیش بینی های هییت بین الدول تغییر اقلیم حاکی از افزایش قابل توجه دما تا پایان قرن 21 است. انگور به عنوان یکی از مهم ترین محصولات باغبانی جهان، شدیدا به تغییرات دما حساس است. لذا بررسی پاسخ فنولوژی انگور به تغییرات دما، زمینه مناسبی را برای ارزیابی ارقام و اتخاذ تصمیمات بهتر در راستای اقدامات سازگاری با تغییر اقلیم فراهم می کند. در این مطالعه، پاسخ فنولوژی انگور رقم بی دانه سفید به افزایش دمای ناشی از تغییر اقلیم تحت سناریوی RCP8.5 در استان آذربایجان غربی بررسی شد. مقایسه زمان رخداد مراحل فنولوژیکی مختلف در دو دوره آینده 2050-2021 و 2100-2071 با دوره تاریخی 2005-1976 بیانگر کاهش فواصل بین مراحل فنولوژیکی است. بعلاوه، طول فصل رشد در دوره های آینده نزدیک و دور به میزان 10 و 40 روز در مقایسه با دوره تاریخی کاهش خواهد یافت. با توجه به تفاوت ارقام مختلف انگور در پاسخ به تغییرات دما و همچنین تاثیرپذیری متفاوت خرداقلیم های مختلف از گرمایش جهانی، بررسی نقش توام ارقام انگور و خرداقلیم ها در مطالعات آینده این استان توصیه    می شود.
    کلیدواژگان: افزایش دما، سناریوی RCP8.5، فصل رشد
  • الله وردی رشیدی، ابراهیم گنجی مقدم*، مریم تاتاری، محبوبه زمانی پور صفحات 53-62
    در ایران و بسیاری از کشورها از محلب به عنوان پایه برای گیلاس و آلبالو استفاده می شود. به منظور بررسی تحمل ژنوتیپ های مختلف پایه های پاکوتاه محلب به تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه بخش تحقیقات باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل 10 ژنوتیپ محلب و 4 سطح تنش خشکی (25، 50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) بودند. نتایج نشان دادند که تمامی ژنوتیپ های محلب تحت تاثیر تنش قرار گرفتند، اما پاسخ آن ها به تنش متفاوت بود. با افزایش تنش خشکی، میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول افزایش یافت و میزان آن در ژنوتیپ های مختلف محلب متفاوت بود، در ژنوتیپ های DM-135، DM-164 و DM-69 بیشترین میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول مشاهده شد. با افزایش تنش خشکی، درصد بقا، ارتفاع و تعداد برگ کاهش یافتند و این کاهش وابسته به نوع ژنوتیپ بود. به طور کلی، ژنوتیپ های DM-69، DM-164 و DM-135 در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها، به دلیل وجود مکانیسم های مقاومت در برابر تنش خشکی جزء متحمل ترین ژنوتیپ ها و DM-277 به عنوان حساس ترین ژنوتیپ معرفی شدند.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، درصد بقا، کربوهیدرات های محلول
  • هاجر رضایی کلج، اصغر ابراهیم زاده*، علی سلیمانی، لمیا وجودی مهربانی صفحات 63-72
    یکی از مهم ترین پدیده‏های فیزیولوژیکی که کمیت و کیفیت محصول زیتون را تحت تاثیر قرار می دهد، پدیده سال آوری است که علاوه بر تولید نامنظم محصول در سال‏های مختلف، سبب کاهش چشمگیر کیفیت میوه در سال پرمحصول می شود. در این پژوهش تاثیر تناوب باردهی روی برخی از ویژگی‏های میوه و روغن زیتون رقم زرد مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این بررسی، برخی از پارامترهای میوه زیتون (میانگین وزن کل میوه و متوسط ​​وزن تازه و خشک میوه، طول، قطر و حجم میوه) و پارامترهای کیفی مانند فنل کل، آنتوسیانین، کاروتنویید و فلاونویید کل تحت تاثیر میزان باردهی قرار گرفتند. در ارزیابی پارامترهای کیفی روغن زیتون (اسید چرب آزاد، پراکسید و شاخص اسپکتروفتومتریک) نیز مشخص شد که وضعیت درختان (آور و نیاور) تاثیر معنی داری روی اسید چرب آزاد داشت و میزان اسید چرب آزاد در درختان نیاور در مقایسه با آور بیش تر بود، ولی پراکسید تحت تاثیر باردهی قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: اسید چرب آزاد، آنتوسیانین، روغن زیتون، سال آوری، کیفیت میوه
  • فریبا ابراهیمی، سمیه رستگار*، حیدر مفتاحی زاده صفحات 73-82

    میوه انبه (Mangifera indica) به عنوان یکی از میوه های مهم گرمسیری، از ارزش غذایی و اهمیت اقتصادی فراوانی برخوردار است. اما به دلیل فرازگرا بودن، فرآیند رسیدن میوه انبه به سرعت انجام می گیرد. لذا عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر صمغ گوار و ژل آلویه ورا بر کیفیت و ارزش غذایی میوه انبه در مدت انبار در دمای 12 درجه سانتیگراد انجام شد. تیمارها شامل صمغ گوار یک درصد، ژل آلویه ورا 20 درصد و ترکیب محلول های گوار و آلویه ورا بود. بعد از 4 هفته نگهداری، خصوصیات مختلف کمی و کیفی میوه ارزیابی شدند. کمترین مقدار TSS و بیشترین مقدار شاخص طعم در میوه های با پوشش آلویه ورا 20 درصد مشاهده شد. بیشترین میزان سفتی در میوه های دارای پوشش آلویه ورا و بیشترین مقدار آسکوربیک اسید و فلاونویید کل در تیمار ترکیبی گوار و آلویه ورا مشاهده شد. تیمار آلویه ورا بطور معنی داری، افت وزن کمتری نسبت به شاهد نشان داد. میوه های تیمار شده با پوشش های مختلف و شاهد از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی و فنل کل تفاوت معنی داری با یکدیگر نشان ندادند. میوه های پوشش دار شده با ژل آلویه ورا نسبت به شاهد و دیگر تیمارها دارای پوست سبز رنگ تری بودند. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که پوشش های خوراکی ژل آلویه ورا و صمغ گوار به تنهایی نقش موثری در حفظ کیفیت میوه انبه در مدت انبار داشتند.

    کلیدواژگان: ارگانیک، انبه، پس از برداشت، پوشش خوراکی، گرمسیری
  • یوسف فرخ زاد*، یاور شرفی، سید جلال طباطبایی، مهری سلیمی صفحات 83-94
    با توجه به ضایعات زیاد محصولات کشاورزی در ایران، توجه به مرحله پس از برداشت امری ضروری است. به منظور بررسی اثر محلول پاشی پیش از برداشت کلرید کلسیم و نانو ذرات سیلیس بر خصوصیات کمی و کیفی میوه آلو، آزمایشی در باغ تحقیقاتی دانشگاه شاهد انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ترکیب تیمارهای کلرید کلسیم و نانو ذرات سلیس در 4 تکرار اجرا شد. در این آزمایش از  4 سطح کلرید کلسیم (0، 500، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) و 3 سطح نانو ذرات سلیس (0، 200 و 400 میلی گرم در لیتر) استفاده شد، محلول پاشی با آب مقطر (غلظت صفر هر دو ترکیب) به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سطوح ترکیبی تیمارهای مختلف نسبت به تیمار شاهد اثر معنی داری بر وزن، طول، قطر، سفتی میوه، مواد جامد محلول، pH عصاره میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث داشتند. ترکیب تیماری 200 میلی گرم در لیتر سیلیس به همراه 1000 میلی گرم در لیتر کلرید کلسیم و ترکیب تیماری 400 میلی گرم در لیتر سیلیس به همراه 1000 میلی گرم در لیتر کلرید کلسیم بهترین اثر را بر بیشتر شاخص ها داشتند. به نظر می رسد محلول پاشی درختان با کلرید کلسیم و نانوذرات سیلیس در مرحله پیش از برداشت می تواند خصوصیات کمی و کیفی میوه آلو را در مرحله پس از برداشت بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: اسیدیته قابل تیتراسیون، پیش از برداشت، خصوصیات کیفی، ویتامین ث
  • صابر تراب احمدی، بهرام عابدی*، سید فرهاد صابرعلی صفحات 94-106

    پسته یکی از محصولات مهم خشکباری است که جایگاه خاصی را در بین محصولات کشاورزی داراست. در سالیان اخیر میزان عملکرد و تولید پسته کمتر از رشد جهانی بوده است که یکی از دلایل مهم آن تغذیه نامناسب باغات پسته می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر محلول پاشی کودهای حاوی اسیدهای آمینه و عصاره جلبک دریایی بر عملکرد کمی و کیفی پسته مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل محلول پاشی ترکیبات آمینواسیدی (آمینوسورن) و عصاره جلبک دریایی هر دو در سه سطح (0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) بود. در بین تیمارهای مورد بررسی، کاربرد آمینوسورن تاثیر مثبت بیشتری را نسبت به عصاره جلبک دریایی، بر عملکرد داشت. تیمار درختان پسته با غلظت های مختلف آمینوسورن و عصاره جلبک دریایی اختلاف معنی داری را در انس پسته و عملکرد درخت نسبت به نمونه های شاهد نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش مشخص شد که تیمار کاربرد توام آمینوسورن و جلبک دریایی در غلظت 2 میلی گرم در لیتر نسبت به بقیه تیمارها بهترین نتیجه را از نظر تاثیر بر عملکرد (58/4 کیلوگرم در درخت)، میزان سطح برگ (8/109 سانتی متر مربع) و انس پسته (8/18) داشت. با توجه به نتایج پژوهش حاضر مشخص شد که ترکیب کودهای حاوی اسید آمینه و جلبک دریایی می تواند نقش بسزایی در بهبود صفات کمی و کیفی گیاه پسته ایفا کند.

    کلیدواژگان: انس، آمینوسورن، آهن برگ، سطح برگ، محلول پاشی
  • نوید رضوان جو، علیرضا قنبری*، مهدی محب الدینی، موسی ترابی گیگلو، حمیدرضا حیدری، روح الله حق جویان صفحات 106-114

    زغال اخته با نام علمی Cornus mas L. یکی از گونه های جنس Cornus از خانواده Cornaceae و یکی از درختان میوه بومی بخش های مرکزی و شمال غربی رشته کوه های البرز می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی استقرار و پرآوری شاخساره های زغال اخته با استفاده از کشت درون شیشه ای جوانه های جانبی انجام شد. برای این منظور از دو نوع محیط کشت پایه WPM و QL و تنظیم کننده رشد بنزیل آدنین (BA) در چهار سطح صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی گرم بر لیتر به همراه غلظت ثابت 5/0 میلی گرم بر لیتر اسید ایندول استیک (IAA) در همه تکرارها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در 5 تکرار استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین شاخص های پرآوری از جمله تعداد نوشاخه (79/4 به ازای هر ریز نمونه)، طول نوشاخه (41/1 سانتی متر) و تعداد گره (32/5 به ازای هر ریز نمونه) در غلظت یک میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین (BA) و در محیط کشت QL به دست آمد که از نظر آماری اختلاف معنی داری با سایر تیمار ها نشان داد. همچنین نتایج حاصل از بررسی همبستگی بین صفات نشان داد که تمامی صفات مورد ارزیابی دارای همبستگی مثبت و معنی دار در سطح احتمال 5 درصد می باشند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان تاثیر مثبت و معنی داری محیط کشت QL و تنظیم کننده رشد بنزیل آدنین را بر پرآوری ریزنمونه های زغال اخته گزارش کرد.

    کلیدواژگان: استقرار، تنظیم کننده رشد گیاهی، جوانه جانبی، کشت درون شیشه ای
  • رسول جلالی جلال آبادی، حسینعلی اسدی قارنه* صفحات 115-126

    انار یکی از قدیمی ترین میوه های کشت شده در ایران می باشد که تنوع بالایی برای آن گزارش شده است. این پژوهش به منظور بررسی خصوصیات ریخت شناسی و بیوشیمیایی میوه در هشت رقم انار محلی (علی اکبری، گر، پوست قرمز، گلابی، سورهی، میرزایی، یزدانی و لپ سرخی) در نجف آباد اصفهان انجام شد. میوه های انار در مرحله رسیدگی کامل برداشت و صفات مورد نظر بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری شدند. در بین ارقام مورد بررسی رقم پوست قرمز دارای بیشترین وزن صد آریل (2/45 گرم) بود. بیشترین ضخامت پوست میوه (71/4 میلی متر) در رقم گر اندازه گیری شد. رقم علی اکبری دارای بیشترین مقادیر آنتوسیانین کل (41/1 میلی گرم در 100 گرم)، ترکیبات فنولیک (56/58 میلی گرم در 100 گرم) و اسیدیته قابل تیتراسیون (06/1 میلی گرم در 100 گرم) بود. بیشترین ضریب تغییرات فنوتیکی مربوط به صفت شاخص رسیدگی بود و ارقام لپ سرخی و علی اکبری، به ترتیب دارای بیشترین و کم ترین مقادیر این صفت بودند. به طور کلی می توان ارقام علی اکبری و سورهی را به دلیل داشتن مقادیر بالاتری از صفات مطلوب به عنوان ارقام برتر معرفی نمود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین کل، ترکیبات فنولیک، شاخص رسیدگی، ویتامین ث
  • حامد دولتی بانه*، جمال احمدآلی، موسی رسولی صفحات 127-142
    خشکی یکی از مهمترین تنش های غیرزنده است که به شدت باعث کاهش رشد و تولید محصولات کشاورزی می شود. تحمل انگور به خشکی نسبت به درختان دیگر بالا است اما تفاوت های زیادی از این لحاظ بین ارقام و گونه های انگور وجود دارد. به منظور بررسی میزان تحمل به تنش خشکی چند رقم انگور بیدانه تجارتی وارد شده به کشور و چند رقم انگور بومی موجود در استان آذربایجان غربی، این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا در آمد. از ارقام رشه، مام برایمه، یاقوتی، عسکری، خلیلی سفید، فخری، سایانی، ریش بابا، ات اوزوم، بلاک سیدلس، سوپریور، فلیم سیدلس، تامسون سیدلس، فیستا و پرلت نهال های یکساله به اندازه کافی تهیه و سپس در گلدان کشت شدند. تیمارهای خشکی شامل 75 درصد نیاز آبی، 55 درصد نیاز آبی و 35 درصد نیاز آبی اعمال شد. پس از اعمال خشکی به مدت سه ماه، خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی از قبیل وزن تر ساقه و ریشه، وزن خشک ساقه و ریشه، سطح برگ، میزان کلروفیل، محتوی نسبی آب برگ ها و دمای برگ ها مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تفاوت معنی داری در صفات اندازه گیری شده بین ارقام انگور در شرایط تنش وجود دارد. ارقامی مانند فیستا، بلاک سیدلس بسیار حساس به تنش خشکی بودند در حالیکه ارقام خلیلی سفید، رشه، یاقوتی به خوبی توانستند شرایط تنش را تحمل نمایند. در بین ارقام خارجی مورد بررسی، ارقام پرلت و فلیم سیدلس تحمل نسبتا خوبی به تنش خشکی نشان داد.
    کلیدواژگان: انگور، تنش خشکی، دمای برگ، رقم رشه، سازگاری
  • کیوان جهانشاهی انبوهی، حنیفه سیدحاجی زاده*، آرش همتی، پیمان عباسی، سارا رضایی صفحات 143-154
    کوددهی یکی از اصول مدیریتی مهم در باغبانی است که در تغذیه درختان میوه نقش مهمی در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه تولیدی دارد. در این راستا پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی سیب رقم رد دلیشز انجام گرفت. بررسی اثر چالکود سولفات پتاسیم (صفر، 50 ، 100 و 150 گرم به ازای هر درخت) و کلات آهن 6 درصد (صفر، 10، 20 و 30 سی سی به ازای هر درخت) طی دوره رشد درخت انجام گرفت و صفاتی از قبیل طول شاخه، شاخص کلروفیل، طول و عرض میوه، وزن میوه، تعداد میوه در هر درخت، شاخص سطح برگ و غلظت برخی عناصر غذایی ماکرو و میکرو در برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سولفات پتاسیم و کلات آهن باعث بهبود تمامی صفات رشدی شدند. تیمارهای سولفات پتاسیم و کلات آهن باعث افزایش مثبت و معنی دار عملکرد گردیدند. با افزایش غلظت سولفات پتاسیم مقدار عناصر فسفر و پتاسیم برگ افزایش یافت در حالیکه کلات آهن مقدار فسفر را کاهش داد. بیشترین مقدار منیزیم در شرایط عدم کاربرد تیمار سولفات پتاسیم در غلظت 30 سی سی کلات آهن مشاهده شد. بیشترین میزان عنصر آهن در عدم کاربرد تیمار سولفات پتاسیم در غلظت های 20 و 30 سی سی کلات آهن مشاهده شد. همچنین با کاربرد کود سولفات پتاسیم، مقدار کلسیم و مس برگ کاهش یافت. کوددهی تاثیر معنی داری بر غلظت عناصر نیتروژن، روی و منگنز در برگ نداشت.
    کلیدواژگان: چالکود، سولفات پتاسیم، عملکرد، عناصر برگ، کلات آهن
  • نرجس مالایی، حسن حاج نجاری*، سیدعلی پیغمبری صفحات 155-173
    تحقیقات به نژادی با هدف تولید ارقام زود- متوسط‏رس سیب در سال 1383 در کرج، با انجام 44 ترکیب تلاقی آغاز و تعداد 7000 نتاج تنی و ناتنی تولید شد که از میان آن ها720 دورگ گزینش شده در سال 1387در باغ مستقر شدند و در نهایت 566 درخت باقی مانده و رشد کردند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی صفات فنولوژی گل دهی، زمان رسیدن، زودباردهی، تراکم گلدهی و میوه بندی به صورت فراگیر روی 566 نتاج نسل اولی 6 و 7 ساله موجود در باغ، طی سال های 1392 و 1393 انجام شد. درصد میوه بندی طی دو مرحله با شمارش تعداد شاخه بارده و تعداد میوه در درخت بررسی شد. در پایان فصل رویشی 17 ژنوتیپ زودرس و متوسط رس با عملکرد بالا شناسایی شدند. آزمایش های ارزیابی میوه شامل صفات بیوشیمیایی و صفت پومولوژیک بر اساس دستورالعمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری (D.U.S) سیب انجام شد. برای 17 دورگ انتخابی از نظر تمامی صفات کمی و کیفی تجزیه خوشه ای ساده انجام و میزان همبستگی صفات تعیین شد. بر اساس نتایج تجریه خوشه ای به روش وارد، تمامی نتاج انتخابی در 3 گروه قرار گرفتند. در نتایج حاصل، همبستگی مثبت معنی داری بین صفت وزن میوه و طول و قطر میوه و همبستگی منفی معنی داری بین صفت وزن میوه و صفات TSS و TA در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی نتاج، ارقام زودرس، به نژادی، زودباردهی، سیب
|
  • Bahram Abedi, Mehdi Aran *, Ali Tehranifar, Mehdi Parsa, Sohrab Davarpanah, Ayoub Mazaraie Pages 1-17
    This study was conducted in 2015 as a factorial randomized complete block design with four replications to assess the effects of sodium nitroprusside on reducing the drought damage on morphological and physiological parameters of three grapevine cultivars (Yaghooti, Askari and Bidane sefid). Water deficit treatments were applied at four levels including: full irrigation (100% FC), moderate stress (60% FC), severe stress (30% FC) and re-irrigation after severe stress treatment and foliar application of sodium nitroprusside (SNP) (at 0, 0.5 and 1 mM). Water stress decreased plant height, stem diameter, chlorophyll content, relative water content and membrane stability, whereas significantly enhanced total soluble sugars, carotenoids, proline content, guaiacol peroxidase, ascorbic peroxidase and catalase activities. Based on the responses of cultivars to different levels of drought stress, it can be concluded that Yaghooti seems to be a more resistant cultivar to water stress compared to Askari and Bidanesefid cultivars. Foliar applications of SNP significantly decreased the negative effects of water stress in grapevine cultivars and increased plant height, stem diameter, chlorophyll content, relative water content, membrane stability, total soluble sugars, carotenoids, proline content, guaiacol peroxidase, ascorbic peroxidase and catalase activity. Therefore, application of SNP (especially at 0.5 mM) can reduce adverse effects of drought stress and improve growth in grape cultivars.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Foliar application, Photosynthetic pigments, Proline
  • Behrooz Hemmatjo *, Mohammadreza Asghari, Hamid Hassanpour Pages 18-28
    Plums are highly perishable and deteriorate quickly during storage and shelf life. On the other hand the use of chemicals in postharvest technology of horticultural products is highly limited and it is necessary to introduce natural and safe methods to maintain the safety of food products. In this experiment, the effect of postharvest treatment with gamma aminobutyric acid (GABA) (at 0, 10 and 20 mM) and salicylic acid (at 0, 1 and 2 mM) during 16 and 34 days of storage at 1 ± 0.5 °C with 85 to 95% RH on some biochemical indices of plum fruit was studied. The study was carried out as a factorial completely randomized design with four replications. Biochemical indices including catalase enzyme activity, phenylalanine ammonia-lyase (PAL) enzymes activity, total phenolics and total flavonoid content were measured after 16 and 34 days of cold storage plus 24 H at 25 0C. Combination of GABA and salicylic acid significantly maintained fruit total phenolic and total flavonoid contents and enhanced PAL enzyme activity, and treatment with salicylic acid at 2 mM increased catalase enzyme activity in comparison to the control and other treatments. Overall, results revealed that the use of GABA and salicylic acid treatments can maintain the quality of "Shablon" plum fruit during cold storage.
    Keywords: Antioxidant capacity, Catalase enzyme, PAL enzyme, Total flavonoid
  • Azam Seyedi *, Sedigheh Afsharipour Pages 29-42
    In the present study, the biochemical and morphological differences of fruit in eight cultivars of mandarin (Orlando Tangelo, Wakiva, Dansi, Honey, Kara, Wilking, Farichid, and Ferement) were investigated. Also, antioxidant capacity and chlorophyll and carotenoid pigments of the juice were evaluated in six cultivars (Orlando Tangelo, Wakiva, Dansi, Honey, Kara and Wilking). The experiment was conducted in a completely randomized block design with three replications. The results showed that the different cultivars had significantly different characteristics. Wakiva cultivar had the highest content of vitamin C, antioxidant capacity, flavor index, pH, and skin thickness and lowest titrable acidity among other cultivars. The highest total soluble solids content belonged to Wheeling cultivar, which wasn’t significantly different with Wakiva cultivar. Kara cultivar had the highest weight, diameter, length, and volume, while Ferement cultivar had the best shape index among other cultivars. In addition, Wakiva cultivar had the best nutritional quality due to higher vitamin C (117.04 mg ascorbic acid per 100 ml juice), antioxidant capacity (45.62%) and flavor index, and was the best for transportation and handling due to peel thickness. Vitamin C content in Wakiva was 82.46% more than Hani cultivar. Kara and Ferment cultivars, having larger and wider fruits, respectively, had better overall quality and were more marketable than other cultivars. Although Hani cultivar due to smallest fruits and lowest vitamin c had a lower marketability and edible quality, but due to having the highest carotenoid pigments, it had higher juice quality and may be recommended for processing in the juice industry.
    Keywords: Antioxidant capacity, Carotenoid, Skin thickness, Total soluble solids, Vitamin C
  • Somayeh Hejabi *, Hamed Abasalinezhad Sheramin, Hamed Doulati Baneh Pages 43-52
    Increasing temperature in recent years has led to changes in plants development cycle and the projections of Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) implies significant increase of temperature by century 21. Table grape, as one of the most important crops in the world, is a greatly sensitive crop to temperature changes. Thus, assessing the response of grape phenology to temperature changes provides a suitable field for evaluating the varieties and adopting better decisions toward adaptation strategies for climate change. In this study, the phonological responses of the “Bidaneh Sefid” grape variety to temperature increase under RCP8.5 scenario was assessed in West Azerbaijan province. The comparison of the phenological phases occurrence during two future periods of 2021-2050 and 2071-2100 with historical period of 1976-2005 reveals the decrease in the phonological intervals. Moreover, the growing season length in short and long term future will decrease about 10 and 40 days in comparison with the historical period. According to the differences of grape varieties in response to the temperature changes and also different affectability of diverse microclimates from global warming, assessing the simultaneous contribution of grape varieties and microclimates is recommended for the future studies in this province.
    Keywords: Growing season, RCP8.5 Scenario, Temperature Increase
  • Allahverdy Rashidi, Ebrahim Ganji Moghadam *, Maryam Tatari, Mahbube Zamanipour Pages 53-62
    Mahaleb is used as a rootstock for sweet cherries and sour cherries. In order to investigate the tolerance of different genotypes of Mahaleb to drought stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in the greenhouse of the Horticultural Research Center of Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center. The experimental factors consisted of 10 genotypes and 4 drought stress levels (25, 50, 75 and 100% of field capacity). Result showed that all Mahaleb genotypes were affected by drought, but their response to stress were different. With increasing drought stress, proline and soluble carbohydrates increased and its content varied in different genotypes, so that DM-135, DM-164 and DM-69 genotypes produced the highest amount of proline and soluble carbohydrates under stress conditions. With increasing drought stress, survival rate, height and number of leaves decreased and this decrease was related to genotype type. In general, DM-69, DM-164 and DM-135 genotypes were identified as the most resistant genotypes, due to the existence of drought tolerance mechanisms and DM-277 was the most sensitive genotype.
    Keywords: Drought stress, Proline, Soluble carbohydrates, Survival percentage
  • Hajar Rezaei Kallaj, Asghar Ebrahimzadeh *, Ali Soleimani, Lemia Vojodi Mehrbani Pages 63-72
    Alternate bearing is one of the most important physiological phenomenon that in addition to uneven production during different years, reduces the yield and quality of the olive. In this study, the effect of alternate bearing on some fruit and oil parametrs was investigated. According to the results of this study, some of the olive fruit parameters including mean weight and meane fresh and dry weight of fruit, fruit length and diameter and fruit volume and quality parameters such as phenolics, anthocyanin, carotenoids and flavonoids contents are affected by alternate bearing. Considering the fact that olive is a dual purpose product, the qualitative parameters (free fatty acid (FFA), peroxide and spectrophotometric indices) of olive oil was also studied. The results showed that free fatty acid content was affected by alternate bearing and  was higher in off tresss, but peroxide was not affected by alternate bearing.
    Keywords: Alternative bearing, Anthocyanin, Free Fatty Acid, Fruit quality, Olive Oil
  • Fariba Ebrahimi, Somayeh Rastegar *, Heidar Meftahizade Pages 73-82

    Mango (Mangifera indica) as the most important tropical fruits, has a high nutritional and economic value. As a climacteric fruit, the rate of its ripening process is high and the fruit has a short shelf life. This research was conducted to study the quality and nutritional properties of mangoes during storage at 12 °C in response to Guar gum and Aloe vera treatments. The treatments used in this study included 1% Guar gum, A. vera gel at 20%, and the combination of these two treatments. After 4 weeks of storage, various quantitative and qualitative characteristics of the fruits were evaluated. The lowest TSS and the highest flavor index were found in 20% A. vera. The highest level of firmness was observed in the fruits treated with A. vera and the highest amount of ascorbic acid and flavonoids were found in combination of Guar gum and A. vera treatments. Fruit coated with Aloe vera gel showed lower weight loss than the control fruit. Fruits treated with different coatings and control did not show significant differences in antioxidant activity and total phenol content. Fruit coated with A. vera gel fruits had more green peel than the control and other treatments. Based on the results, the use of these edible coatings can have an effective role in maintaining the nutritional value of mango fruit during storage.

    Keywords: Coating, Mango, Organic, Postharvest, Tropical
  • Yusuf Farrokhzad *, Yavar Sharafi, Seyed Jalal Tabatabai, Mehri Salimi Pages 83-94
    Postharvest losses of agricultural crops is high in Iran and it necessary to consider postharvest management. In order to investigate the effect of foliar application of calcium chloride and silica nanoparticles on of Golden Drop plum fruit quality attributes, a field study was conducted in the research orchard of Shahed University. The experiment was carried out as a completely randomized design with combination treatments of calcium chloride and silica nanoparticles with 4 replications. Treatments were included 4 levels of calcium chloride (0, 500, 1000, 2000 mg/L) and 3 levels of silica nanoparticles (0, 200, 400 mg/L). Control tress were sprayed with distilled water. The results showed that all combination treatments had a significant effect on fruit characteristics including fruit fresh weight, firmness, length and diameter, total soluble solids (TSS), Vitamin C, pH and titratable acidity (TA). Nano-silica at 200 mg/Lin combination with 1000 mg/L calcium chloride and nano-silica at 400 mg/L in combination with 1000 mg/L calcium chloride showed the highest effect on improving fruit qualities and morphological characteristics. It seems that foliar application of calcium chloride and silica nanoparticles can improve the quality attributes of plum fruits at harvest leading to enhanced postharvest life.
    Keywords: Pre-harvest, Qualitative characteristics, Titratable acidity, Vitamin
  • Saber Torab Ahmadi, Bahram Abedy *, Saiad Farhad Saberali Pages 94-106

    Pistachio is one of the most important nut crops that has a special place among agricultural products. In recent years, the rate of yield production in Iran was less than that of global amounts, which the plant nutritional problems are of the most important reason for that. Present study was conducted to evaluate the effect of foliar spray with amino acids and seaweed extract on yield and quality of pistachios (cv Ahmad Aghaei). The experiment was carried out as a factorial randomized complete block design with three replications. Treatments was spraying with amino acids (aminosauren) and seaweed (Ascophyllum nodosum), both at three levels (0, 1 and 2 mg/L).  Among the treatments, aminosuren had more positive effects on the yield of pistachio, than the algae extract of Ascophyllum. Different concentrations of amino acids and seaweed extracts showed significant effects on leaf area and pistachio yield compared with the control samples. Based on the results, combination treatment of aminosauren and seaweed at a concentration of 2 mg/L had the best effect on yield (4.58 kg/tree), leaf area (109/8 cm2) and nut weigh (18.8 ounces). Finally, according to the results of this study, the combined fertilizer containing amino acids and seaweed can play a significant role in improving the yield and quality attributes of pistachio.

    Keywords: Aminosauren, leaf area, Leaf Iron, Owns, Spraying
  • Navid Rezvanjoo, Alireza Ghanbari *, Mehdy Mohebodini, Mousa Torabi Giglou, Hamidreza Hydari, Roholla Haghjooyan Pages 106-114

    Cornelian cherry (Cornus mas L.) is one of the Cornus species members belonging to Cornacea family. It is one of the native shrubs of the central and north-western parts of the Alborz Mountains in Iran. This study was conducted with the aim of establishment and proliferation of Cornelian cherry shoots with under invitro culture of lateral buds. For this purpose, two types of WPM and QL mediums and four levels of benzyl adenin (BA) (0, 0.5, 1 and 2 mg/L) with constant concentration of 0.5 mg/L of IAA for all replicates were used in a factorial experiment base on a completely randomized design with 5 replications. The highest proliferation indices, including number of shoots (4.79 for each sample), shoots length (1.41 cm) and number of nodes (32.5 for Each sample) was recorded at a concentration of 1 mg/L BA in QL medium. Also, the results of correlations between traits showed that all traits were positively and significantly correlated at p≤5% level. Considering the proliferation factors, the results showed a significant difference with the control group, and the positive and significant effect of benzyladenine and QL medium on the proliferation of cornelian cherry shoots is reported.

    Keywords: Establishment, invitro Culture, Lateral bud, Plant growth regulator
  • Rasoul Jalali Jalalabadi, HosseinAli Asadi Gharneh * Pages 115-126

    Pomegranate (Punica granatum L.) is one of the oldest edible fruits with high variability and is native to Iran. This research was conducted to evaluate the morphological and biochemical characteristics of eight local pomegranate cultivars including Aliakbari, Gar, Post ghermez, Golabi, Sorahi, Mirzaei, Yazdani and Lopsorkhi grown in Najaf-Abad region of Isfahan. Pomegranate fruits were harvested at full maturity stage and the considered traits were measured according to standard methods. Among the studied cultivars, the Post ghermez cultivar had the highest 100 aril (45.2 g) fresh weight. The highest fruit peel thickness (4.71 mm) was measured in Gar cultivar. Aliakbari cultivar had the highest amount of total anthocyanin content (1.41 mg/100 g), total phenolic content (58.56 mg/100 g) and titratable acidity (1.06 mg/100 g). The highest phenotypic variation was seen in harvest index, and Lopsorkhi and Aliakbari cultivars had the highest and lowest values for this trait, respectively. Overall, Aliakbari and Sorahi cultivars due to the highest favorable traits can be introduced as the elite cultivars.

    Keywords: Maturity index, Phenolic content, Total anthocyanin, Vitamin C
  • Hamed Doulati Baneh *, Jamal Ahmadali, Mousa Rasouli Pages 127-142
    Drought is the most important abiotic stress limiting the agricultural crops growth and productivity. Grapevine (Vitis vinifera. L) tolerance to drought is higher than that of most of other trees, but there are many differences between grape varieties for drought tolerance. This study was carried out as a completelty randomized design to evaluate the tolerance of some commercial grapevine cultivars imported from the other countries and several native grapes of West Azarbaijan province. One year old seedlings of studied cultivars (Rasha, Mam Braima, Yaghooti, Askari, Khalili sefid, Fakhri, Sayani, Rish baba, At ouzum, Black seedless, Superior, Flame seedless, Thompson seedless, Fiesta and Perlette were cultivated in pots and subjected to drought treatments (35, 55 and 75 %). After a drought stress for three months, the morphological traits, such as stem fresh weight, root fresh weight, stem and root dry weight, leaf area and physiological characteristics such as chlorophyll content, RWC, leaf temperature were measured. The results of this study showed that there was a significant difference between the traits of studied grape cultivars under stress conditions. Fiesta and Block Seedless were very sensitive to drought condition, while the Khalili, Rasha, and Yaghooti cultivars were able to withstand the stress conditions. Among the imported cultivars, Perlette and Flame seedlesss showed a relatively good tolerance to drought stress.
    Keywords: Adaptability, Drought stress, Grape, Leaf temperature, Rasha
  • Keyvan Jahanshahi Anboohi, Hanifeh Seyed Hajizadeh *, Arash Hemmati, Peyman Abbasi, Sara Rezaie Pages 143-154
    Fertilization is one of the most important management tools in horticulture playing an important role in nutrition of fruit trees in order to improve the yield and quality. A factorial randomized complete block design experiment with 3 replications was conducted to investigate the effects of potassium sulphate (0, 50, 100 and 150 g/tree) and iron chelate (0, 10, 20 and 30 ml/tree) during Red Delicious apple tree growth. Some traits including branch length, chlorophyll index, fruit length and width, fruit weight, fruits number, leaf area index and concentration of some nutrients in leaves were measured. The results showed that potassium sulfate and iron chelate improved all growth traits. Potassium sulfate and iron chelate showed a positive and significant increase in yield. With increase in concentration of potassium sulfate, the amount of phosphorus and potassium in leaves was increased, while iron chelate decreased the amount of phosphorus. The highest amount of magnesium was observed in the absence of potassium sulfate treatment and treatment with 30 cc of iron chelate. The highest amount of iron was observed in the case of treatment with 20 and 30 cc of iron chelate with no potassium sulphate application. Also, with the application of potassium sulfate fertilizer, the amount of calcium and copper in the leaves was decreased. Fertilization had no significant effect on the concentration of nitrogen, zinc and manganese in the leaves.
    Keywords: Fertilizer placement, Iron chelate, Leaf nutrients, Physiological Traits, Potassium sulphate, Yield
  • Narjes Malaee, Hassan Hajnajari *, Seyed Ali Peyghambari Pages 155-173
    Abstract In order to produce mid and early-ripening apple varieties, 44 cross combinations were done between selected parents (years 2004-2005) among which 7000 full-sib and half-sib progenies were selected. The selection process at juvenile phase by use of morphological markers method resulted in 720 superior hybrids. Hybrid orchard was established in Meshkin-abad (located in Karaj, Iran) horticulture research station (year 2008). Finally, 566 trees were remained and left to grow. The present study was conducted to evaluate the flowering phenology, ripening time, precocity, flower density and fruiting habit of 566 first offspring of 6-7 year-old during 1392 and 1393. The percentage of fruit set was assessed in two stages by counting the number of fruiting branches and the number of fruits per tree. At the end of the growing season, 17 early and med ripening genotypes were identified. Fruit evaluation experiments including biochemical traits and pomological traits were performed according to D.U.S tests. For 17 selected hybrids, simple cluster analysis was performed in terms of all quantitative and qualitative traits and the degree of correlation of the traits was determined. Based on the results of cluster analysis by Ward method, all selected results were divided into 3 groups. A significant positive correlation was observed between fruit weight and fruit length and diameter and a significant negative correlation was observed between fruit weight and TSS and TA at the p≤1% level.
    Keywords: Apple, Genetic improvement, Progeny evaluation, Early-ripening cultivars, Precosciousness